پارچه لینن چیست

پارچه لینن چیست

پارچه لینن که از گیاه کتان (flax) به دست می‌آید، بیش‌تر برای کاربردهای وسایل خانگی استفاده می‌شود. پس از جداسازی الیاف از بخش میانی ساقه‌های گیاه کتان، می‌توان پارچه Linen را تولید کرد. در این مقاله به معرفی این پارچه و کاربردهای بسیار آن می‌پردازیم و توصیه می‌کنیم که تا پایان مطلب با ما همراه باشید.

پارچه لینن چیست ؟

پارچه لینن (Linen) که در برخی موارد آن را پارچه لنین نیز می‌نامند، در واژه لاتین با نام لینوم (Linum) مشهور بوده و به معنای بذر کتان است.

این پارچه یکی از قدیمی‌ترین پارچه‌های جهان محسوب می‌شود که حتی تا 10 هزار سال قبل هم برمی‌گردد. این پارچه پرزرق و برق بسیار مستحکم و بادوام است و شباهت‌هایی نیز به پنبه دارد.

این نوع پارچه مقاومت بالایی در برابر نور خورشید دارد و به خنک شدن عرق کمک زیادی می‌کند. با توجه به سفید بودن این پارچه به صورت طبیعی، لینن به انتخاب معقولی برای این کارها تبدیل شد.

از طرفی دیگر، با توجه به قابلیت تنفس عالی و عدم جذب سریع رطوبت، پارچه لینن به یک منسوج محبوب و باارزش تبدیل گردید.

در گذشته از این پارچه به منظور ساخت کفن‌های مخصوص خاکسپاری برای مومیایی‌ها نیز استفاده می‌کردند. از دیگر استفاده‌هایی که از پارچه لینن می‌شده، می‌توان به استفاده به عنوان نوعی گرو اشاره کرد.

پارچه لینن برای تولید پوشاک و وسایل خانگی نیز استفاده می‌شود و بهترین الیاف گیاه کتان از جنس لینن را می‌توان در سه کشور بلژیک، ایرلند و اسکاتلند پیدا کرد.

مشخصات پارچه لنین


همچنین بخوانید : بهترین پارچه روتختی کدام است ؟


مشخصات پارچه لنین

پارچه لینن که یک پارچه باکیفیت روتختی به شمار می رود، از الیاف گیاهی ساخته می‌شود و بیش‌تر با استفاده از الیاف پنبه، کنف یا کتان به دست می‌آید.

همچنین در تولید این پارچه در برخی موارد، ممکن است مواد دیگری مانند پلی‌استر، ریسین یا نایلون نیز اضافه شود که باعث بهبود خصوصیات لینن می‌شود.

در تولید این پارچه سعی می‌شود قابلیت‌هایی مانند مقاومت در برابر چروک، آب و یا نور خورشید را تقویت کنند. تولید این پارچه بیش‌تر با استفاده از الیاف طبیعی صورت می‌گیرد و معمولا بدون اضافه کردن مواد شیمیایی به آن، انجام می‌شود.

ولی برای رنگ کردن، ضد چروک کردن و یا مقاومت در برابر آب، در برخی موارد به آن مواد شیمیایی اضافه می‌کنند.

پارچه لینن، بسیار خنک است، به طوری که به خوبی هوا را از خود عبور می‌دهد. این پارچه بسیار با دوام است که در مقایسه با پنبه، بسیار درخشان‌تر و زیباتر نشان داده می‌شود و جالب است بدانید که این پارچه را هرچقدر که بشوئید، نرم‌تر و لطیف‌تر می‌گردد.

پارچه لینن هنگامی که مرطوب باشد، کمی سست و شل می‌شود و در زمان خشک بودن، باز هم استحکام بالایی خواهد داشت. تمام این مشخصات نشان می‌دهد که پارچه لینن به راحتی چرک و لکه را به خود نمی‌گیرد.

کشی نبودن الیاف این پارچه باعث شده که تا کردن لباس‌ها به صورت طولانی، ظاهرش را بر هم بریزد.

یکی از ویژگی‎های لینن این است که به راحتی رنگ می‌گیرد و این ویژگی را می‌توان در طرح‌ها و رنگ‌های مختلف آن در بازار مشاهده کرد.
پارچه لینن قدرت جذب رطوبت بالایی دارد و خیلی هم زود رطوبت را از دست می‌دهد و خشک می‌شود این باعث می‌شود در صورتی که حین پوشیدن لینن، عرق کنید، پارچه شما زود خشک می‌گردد و حس بدی ندارید.

این نشان می‌دهد که این پارچه برای استفاده در فصول گرم سال و مناطق گرمسیر، جزو بهترین گزینه‌ها خواهد بود.

از ویژگی‌های دیگر پارچه لینن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  •  به ندرت پیش می‌آید که رنگ پس بدهد.
  •  جزو پارچه‌های بادوام است.
  •  با توجه به الیاف طبیعی آن و ساختار گیاهی که دارد، ایجاد حساسیت کم‌تری را داراست.
  •  ظاهری لوکس دارد.
  •  پرز نمی‌دهد و کرک نمی‌شود.
  •  شست‌وشوی آسانی دارد.
  •  برای دوخت بلوز، شومیز، مانتو و پیراهن یکی از بهترین گزینه‌هاست.

معرفی ویژگی های پارچه لینن

انوع پارچه لینن

پارچه لنین دارای انواع متفاوتی از جمله پنبه‌ای، نخی، کتان و پشمی هستند که در ادامه با خصوصیات هریک از این پارچه ها آشنا می‌شویم

پارچه لینن پنبه‌ای

این پارچه بخاطر اینکه گرمای بدن را به بیرون منتقل نمی‌کند بیشتر در فصل تابستان مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع لینن در برابر سائیدگی مقاوم و دارای آبرفت می‌باشند

پارچه لینن نخی

لینن نخی زمانی که در معرض هوای گرم قرار می‌گیرند چروک می‌شوند. پس اگر مجبور به استفاده از این نوع پارچه در مناطق گرمسیری هستید بهتر است بجای آن از پارچه های نخی ضد چروک استفاده کنید

پارچه لینن کتان

لینن کتان تا حدودی شبیه به لینن پنبه ای می باشد این نوع پارچه از سطح صاف و براقی برخوردار است. ناگفته نماند که شستشوی این پارچه نسبت به نوع پنبه ای بسیار راحتر می‌باشد

پارچه لینن پشمی

این نوع پارچه لنین همانطور که اسم آن گویاست از پشم حیوانات تولید شده است از ویژگی های این پارچه می‌توان به جذب رطوبت و سپس به آرامی تبخیر شدن اشاره داشت

کاربرد های پارچه لینن

با توجه به مشخصات و ویژگی‌های متنوع پارچه لینن، این محصول، در زمینه‌های مختلفی کاربرد دارد. از پارچه لینن برای تولید انواع لباس‌های زنانه و مردانه و همچنین انواع لوازم منزل مانند روبالشی، ملحفه، پارچه روتختی و غیره استفاده می‌شود.

در دهه 80 میلادی، تنها 5 درصد از پارچه‌های لینن در صنعت مد استفاده می‌شد و باقی آن به منظور تولید لوازم منزل به کار می‌رفت.

اما جالب است بدانید که امروزه تقریبا 70 درصد از پارچه‌های لینن در صنعت مد استفاده می‌گردد. در ادامه به کاربردهای دیگر این محصول می‌پردازیم :

تهیه ملحفه

یکی دیگر از کاربردهای پارچه لینن، تهیه ملحفه یا پارچه‌های باکیفیت روتختی است که چون ملحفه با گرما و حرارت بدن تماس دارند، باید مقاومت بالایی در برابر این پدیده‌ها داشته باشد و کیفیت خود را حفظ کند.

ملحفه های تولید شده توسط هرمدر از پارچه لینن، مقاومت بالایی در برابر گرما و رطوبت دارند و در برابر رنگ نیز مقاومت بالایی را دارا هستند. همچنین این محصولات، نم خود را به سرعت از دست می‌دهند و به راحتی خشک می‌شوند.

برای مشاهده روتختی های تولید شده با پارچه لینن می توانید از انواع مدل های روتختی هرمدر دیدن کنید

پارچه لینن برای تولید روتختی

تهیه حوله های لینن

الیاف پارچه لینن قابلیت جذب رطوبت زیادی را داراست که باعث شده از آن برای تهیه حوله و پوشش حمام استفاده کرد.

حوله‌های تولید شده از این پارچه‌ها به راحتی قابل شست‌وشو و تمیز کردن هستند به خاطر خاصیت از دست دادن سریع رطوبت در پارچه لینن، نم موجود در بافت حوله‌های تولید شده از لینن، در زمان کوتاهی خشک می‌شود.

تهیه انواع لباس

به دلیل تولید پارچه لینن از کتان، این نوع پارچه برای تولید انواع لباس از جمله شلوارهای کتان، پیراهن‌های کتان و غیره مناسب خواهد بود.

به دلیل استحکام بالای لینن، این پارچه طول عمر بالایی را برای انواع لباس به همراه خواهد آورد.

تهیه کت های لینن

در تولید بسیاری از کت‌های مجلسی و معمولی، از پارچه لینن استفاده می‌کنند که این کت‌ها بیش‌تر برای فصول گرم سال مناسبند و با توجه به سبک بودن، وزن آن‌ها بدن شما را اذیت نخواهد کرد.

البته بافت کت‌هایی که از الیاف پارچه لینن تولید می‌شوند، در برابر چروک مقاوم نیست و چروک‌های آن را به راحتی می‌توان رفع کرد.

تهیه مانتوهای لینن

دوخت مانتو یکی از کاربردهای پارچه لینن است که مانتوهای سبکی را به شما تحویل می‌دهد. به دلیل وجود منفذهای بافت این نوع پارچه‌ها، جریان هوا رد و بدل می‌شود که این باعث می‌گردد که از عرق کردن بدن شما جلوگیری شود.

به خاطر نازک بودن جنس این پارچه، حالت اتوی لباس به اندازه کافی حفظ نخواهد شد.

استفاده از پارچه لینن در بافت کفش

با توجه به اینکه پارچه لینن به سرعت خشک می‌شود و جریان هوا هم به خوبی از آن عبور می‌کند، بسیاری از تولیدی‌ها از آن برای تهیه انواع کفش‌ها نیز استفاده می‌کنند.

این ویژگی منحصر به فرد باعث شده که کفش‌های تولید شده از پارچه لینن کم‌تر بو بگیرند و جریان هوا در درون کفش باعث کاهش دم کردن پا درون کفش می‌شود.

انواع پارچه لینن

پایه اصلی پارچه لینن، متریال کتان است ولی برای تولید آن از مواد دیگری مانند پنبه و پشم نیز استفاده می‌کنند. این باعث شده که پارچه‌های لینن در دسته‌های مختلفی تقسیم‌بندی شوند که هر کدام خصوصیات و ویژگی‌های متفاوتی را ارائه می‌دهند. در ادامه با برخی از انواع پارچه لینن آشنا می‌شویم :

پارچه لینن پنبه ای

این نوع پارچه بهترین انتخاب برای روزهای گرم فصل تابستان است که در هنگام استفاده از آن، گرما را انتقال نمی‌دهد. همچنین پارچه لینن پنبه‌ای مقاومت بالایی در برابر سائیدگی دارد و شما می‌توانید به مدت طولانی از آن استفاده کنید.

این نوع پارچه‌ها آبرفت بالایی دارند و خاصیت کشسانی بالایی را نیز دارا هستند. توصیه می‌کنیم که پس از خرید پارچه لینن پنبه‌ای، حتما ابتدا آن را با آب بشوئید تا آبرفت پارچه انجام شود و سپس آن را برای برش و دوخت لباس آماده کنید.

پارچه لینن پنبه ای این نوع پارچه بهترین انتخاب برای روزهای گرم فصل تابستان است

پارچه لینن نخی

این نوع پارچه نیز مزایای بسیاری دارد ولی به دلیل قرار گرفتن در معرض گرما، چروک می‌شود و نیاز به اتوی زیادی دارد.

البته که تمام لباس‌ها نیاز به اتو نخواهند داشت و حتی برخی از لباس‌ها با چروک شدن، زیباتر نیز خواهند شد.

پارچه لینن کتان

سطح پارچه لینن کتان صاف و براق است و نمای خوبی را به لباس خواهد داد. این موضوع باعث می‌شود که لباس لینن دوخته شده با نوع کتان، آهار مناسب و در نهایت ایستایی خوبی نیز داشته باشد.

شست‌وشوی پارچه لینن کتان خیلی راحت و سریع انجام می‌شود و چروک‌پذیری آن نیز در حد دیگر انواع پارچه‌های لینن است.

پارچه لینن پشمی

همانطور که متریال پشم در بافت و تهیه انواع قالیچه کاربرد دارد، کاربرد و استفاده از آن در منسوجات پارچه‌ای نیز رایج است و باعث حفظ تعادل دمایی می‌شود.

این موضوع باعث می‌گردد که استفاده از آن در سرمای زمستان، مانع از انتقال گرمای بدن شود و در تابستان نیز گرما را به داخل بافت خود انتقال نخواهد داد.

این مزیت نشان می‌دهد که پارچه لینن پشمی گزینه ایده‌آلی برای پوشیدن در فصول تابستان و زمستان به شمار می‌رود.

البته این نوع لباس‌ها بیش‌تر در فصل تابستان صورت می‌گیرد تا افراد با پوشیدن آن احساس سرمای زیادی را نداشته باشند.

این نوع پارچه رطوبت را به خوبی جذب می‌کند و عمل تبخیر در آن به خوبی انجام می‌شود. این باعث می‌شود که نگران لکه‌های عرق روی لباس و نمای ناخوشایند آن نباشید.

مزایا و معایب پارچه لینن

از جمله مزایای پارچه لینن می‌توان به موراد زیر اشاره کرد :

  •  بافت مقاوم.
  •  جذب بالای آب.
  •  شست‌وشوی راحت.
  •  سازگاری با محیط زیست.

البته که این پارچه نیز مانند دیگر انواع پارچه‌ها معایبی را به همراه دارند که از آن جمله می‌توان به موارد زیر اشاره کرد :

  •  چروک‌پذیر بودن.
  •  نداشتن خاصیت کشسانی.

مزایا و معایب پارچه لینن

روش نگه‌داری این پارچه

در هنگام استفاده از پارچه لینن باید چند نکته را رعایت کنید :

  • بهتر است برای خشک کردن آن ها از خشک‌کننده استفاده نکنید و توصیه می‌شود که آن‌ها را در آفتاب خشک نمائید.
  •  بهتر است برای اتو کردن این نوع لباس‌ها، از حرارت متوسط یا کم‌تری استفاده کنید و به منظور ایجاد چین و چروک کم‌تر بهتر است که از اتوی بخاری استفاده نمائید.
  •  استفاده مکرر از لباس‌های تولید شده از پارچه لینن باعث کاهش ماندگاری آن‌ها می‌شود و توصیه می‌گردد که آن‌ها را به صورت متناوب با دیگر لباس‌ها تعویض کنید.

همچنین بخوانید : نحوه شستن انواع روتختی چگونه است؟


لینن نچرال چیست؟

لینن نچرال پارچه‌ای است که از الیاف 100% طبیعی گیاه کتان بافته می‌شود. این نوع پارچه به دلیل ویژگی‌های منحصر به فردی که دارد.

چگونه پارچۀ لنین را بشوییم؟

شست‌وشوی درست لباس‌ها و پارچه‌ها یکی از مهم‌ترین نکات نگهداری درست از پارچه لینن است.

شستن پارچه لینن نیاز به شست‌وشوی سختی ندارد و شما می‌توانید آن را با استفاده از ماشین لباسشویی و یا با دست هم بشوئید. البته که بهتر است که به صورت دستی انجام دهید تا آسیب کم‌تری به لباس‌ها بزند.

آیا این مطلب برای شما مفید بود ؟

میانگین امتیاز 4.5 / 5. تعداد رای 37

اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

درباره ما
ارسال دیدگاه